Прес-конференція в УНІАН: "Чи досягне Україна європейських цін на тютюн до 2024 року?" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: "Чи досягне Україна європейських цін на тютюн до 2024 року?"

(23.11.2017)
Ціни на сигарети в наступному році можуть зрости в середньому на 25% - до 30 грн за пачку в разі прийняття законопроекту про поетапне підвищення тютюнового акцизу до європейського рівня, який Верховна Рада схвалила у першому читанні 14 листопада.

Про це заявив керівник Українського центру контролю за тютюном громадської організації «Життя» Андрій Скіпальський на прес-конференції в УНІАН.

«Зараз ми оцінили, що пачка сигарет коштує у середньому 23-24 грн. Тобто, за нашими підрахунками, наступного року очікується підвищення в середньому на 6 грн. Середня пачка сигарет коштуватиме у 2018 році приблизно 30 грн. Будуть і більш дорогі сигарети у преміум-сегменті, але будуть і більш дешеві», - сказав він.

Експерт нагадав, що, згідно з цим законопроектом, ставки специфічного акцизу на тютюнові вироби у 2018 році зростуть на 29,7%, а в подальшому будуть щорічно збільшуватися на 20% до 2024 року.

«У 2025 році ми очікуємо, що у разі стабільного курсу євро на рівні 31 грн, і якщо не буде інших змін у податковій політиці, пачка сигарет коштуватиме в середньому 90 грн», - додав Скіпальський.

Експерт додав, що, таким чином, до 2025 року ставки акцизу на тютюнові вироби в Україні поступово зростуть до мінімального європейського рівня - 90 євро за 1 тис. сигарет. Це сприятиме наповненню державного бюджету, а також стане ефективним інструментом у боротьбі з палінням, оскільки сигарети стануть менш доступними.

Як повідомила народний депутат від фракції «Самопоміч», член Комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Тетяна Острикова, на даний час парламентський комітет доопрацьовує текст відповідного законопроекту до другого читання. За її словами, одна з внесених комітетом змін стосується обов'язкового щорічного проведення індексації акцизів.

«Ми видалили безумовне зобов'язання Міністерства фінансів щорічно проводити індексацію. Ми написали, що індексація може проводитися. Ми закладали в цю норму такий сенс, щоб Міністерство фінансів було більш гнучким ... Навколо цієї норми зараз точаться суперечки, можливо, ми її трохи поправимо до другого читання», - зазначила Острикова.

Депутат додала, що, незважаючи на те, що законопроектом не передбачено підвищення адвалорної ставки акцизу, її також слід збільшити, оскільки цей показник не змінювався з 2013 року.

«Варто було б хоча б на кілька процентних пунктів підвищити і адвалорну ставку. Але ринок про це не просив, відповідних розрахунків не було, міністерство не ініціювало, а ми, як профільний комітет, позбавлені можливості самостійно робити розрахунки. Тому в цьому році адвалорна ставка залишається без змін», - сказала вона.

Завідувач сектора контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський погодився з думкою нардепа про необхідність підвищення адвалорної ставки акцизу.

За його словами, сигарети є єдиним товаром в Україні, на який держава зобов'язує виробників та імпортерів встановлювати максимальну роздрібну ціну. Цей показник є базою для розрахунку адвалорної ставки акцизу. Однак фіскальний сенс адвалорного акцизу на даний час майже втрачений.

«Тому необхідно або скасувати адвалорний акциз взагалі разом з максимальною роздрібною ціною, або зробити його ставку працюючою», - пояснив Красовський.

Згідно з експертними розрахунками, підвищення адвалорної ставки до 20% з нинішніх 12% привело б до подорожчання дорогих марок сигарет в середньому на 50 копійок за пачку. Це привело б до збільшення надходжень до державного бюджету на 2 млрд грн у 2018 році.

Як повідомляв УНІАН, за результатами дослідження Світового банку, в Україні частка курців, які щодня палять тютюн, за останні 7 років скоротилася на 20% - до 7,2 млн дорослих українців. У першу чергу, за словами експертів, це сталося завдяки підвищенню акцизів на тютюнові вироби.

Згідно з проектом держбюджету України на 2018 рік, зростання специфічних ставок акцизу на тютюнові вироби забезпечить додаткові надходження до бюджету на рівні 7,3 млрд грн.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти