Прес-конференція в УНІАН: «Інвестори у відновлювану енергетику вимагають терміново відновити роботу НКРЕКП» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: «Інвестори у відновлювану енергетику вимагають терміново відновити роботу НКРЕКП»

(06.12.2017)
Енергокомпанії, які ввели в експлуатацію нові генеруючі потужності відновлюваної енергетики і не можуть отримати ставку «зеленого» тарифу на вироблену ними електроенергію через заблоковану роботу Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, у разі продовження цієї ситуації за три місяці зазнають збитків у розмірі 4,3 млн євро.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив голова «Української асоціації відновлюваної енергетики» Олексій Оржель і ряд керівників енергокомпаній.

«За нашими оцінками, поточна кількість потужностей відновлюваної енергетики становить близько 140 МВт. Компанії не можуть отримати рішення про встановлення тарифу і зазнаватимуть фінансових втрат. Якщо така ситуація триватиме три місяці, попередні втрати становитимуть близько 4,3 млн євро», - сказав він.

Оржель пояснив, що раніше компанії вклали свої або кредитні фінансові ресурси в будівництво генеруючих потужностей (сонячних, вітрових, біогазових електростанцій) і повинні були вчасно почати виробляти і продавати електроенергію в ринок за «зеленим» тарифом. Але оскільки через заблоковану роботу Нацкомісії цей тариф не було встановлено, гравці ринку зазнають збитків.

Представник компанії «Екопрод» Максим Сисоєв заявив, що його компанія спорудила в Донецькій області біогазову електростанцію потужністю 1,5 МВт. На сьогодні компанія не може отримати ставку «зеленого» тарифу і при цьому змушена сплачувати кредит ЄБРР.

«У вересні ми завершили будівництво в Херсонській області однією з найбільших за останні 5 років сонячної станції потужністю майже 20 МВт... Було подано документи на отримання «зеленого» тарифу, їх було розглянуто, але у зв'язку відсутністю кворуму ми не змогли отримати «зелений» тариф», - повідомив керівник компанії Clean Energy Андрій Симонович.

Директор компанії «Вітряні парки України» Віталій Севастьянов повідомив, що його компанія не зможе отримати тариф на ВЕС, яка буде запущена цього місяця, і буде позбавлена значного обсягу замовлень.

«На сьогодні регулятор не здатний ухвалювати необхідні для учасників ринку рішення про видачу ліцензії, про встановлення ставок «зелених» тарифів, про призначення надбавок за використання місцевої складової (надбавка за використання продукції українського виробництва - УНІАН). Фактично галузь відновлюваної енергетики на сьогодні паралізована... Відновлювана енергетика стала заручницею», - також зазначив Оржель.

За його словами, асоціація і гравці ринку закликають органи влади розблокувати роботу регулятора.

«Гравці ринку зацікавлені в тому, щоб на ринку був присутній професійний і незалежний регулятор. Його робота - чинник стабільності ринку. Ми закликаємо використовувати всі можливості для відновлення його роботи», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, починаючи з 13 листопада 2017 року, на засіданнях НКРЕКП немає кворуму (чотири людини), тому не може ухвалювати рішення. 24 листопада голова Нацкомісії Дмитро Вовк заявив, що роботу регулятора заблоковано. Для відновлення роботи НКРЕКП необхідно, щоб Конкурсна комісія відібрала нових членів регулятора або було внесено зміни в законодавство.

За словами народного депутата Ольги Белькової, Верховна Рада вже цього тижня може внести зміни до законодавства про НКРЕКП, що дасть змогу відновити її роботу.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти