Школярі з нагоди Всесвітнього дня здоров'я відвідали ВРУ і закликали депутатів захистити їх від тютюнової індустрії - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Школярі з нагоди Всесвітнього дня здоров'я відвідали ВРУ і закликали депутатів захистити їх від тютюнової індустрії

(05.04.2018)
5 квітня у Верховній Раді відбувся брифінг народних депутатів Наталії Веселової, Олега Мусія та учнів Кловського ліцею з нагоди Всесвітнього дня здоров’я, який відзначається щорічно 7 квітня. Учасники брифінгу наголосили на важливості прийняття антитютюнових законопроектів №2820 та №4030а, щоб захистити здоров’я молоді від згубного впливу тютюну.

Виробники сигарет навмисно використовують оманливі маркетингові інструменти для стимулювання продажу тютюну: спеціально оформлюють вітрини магазинів із тютюном, до сигарет додають ароматизатори і пакують їх у яскраві упаковки. Це збільшує привабливість тютюнових виробів та спонукає дітей починати курити.

Відповідно до Європейського опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин , в Україні щоденно курять 12,2% учнівської молоді: 18,1% хлопців та 6,7% дівчат. Приблизно половина з них (6,3%) зазначила про куріння шести і більше цигарок щодня. Учнівська молодь не до кінця усвідомлює той ризик для здоров’я, на який наражаються курці. Лише 18,4% опитаних зазначили, що знають про великий ризик від куріння сигарет. Навіть за умов куріння однієї або більше пачок на день 4,8% опитаних підлітків зовсім не бачать негативних наслідків та ще 7,8% вбачають слабкий ризик для здоров’я.

Окрім того, 19,5% підлітків пробували курити електронні сигарети, які жодним чином не регулюються в Україні, а їхній продаж дозволений навіть неповнолітнім.

“Здоровий спосіб життя дітей – це не лише відповідальність батьків та вчителів, а також і відповідальність держави. Тому необхідно створити таку законодавчу базу, яка б обмежила будь-які рекламні інструменти стимулювання продажу тютюну. Проте антитютюнові законопроекти в парламенті не розглядають вже три роки. Тому я закликаю колег – народних депутатів - якнайшвидше прийняти законопроекти №2820 та №4030а, щоб вберегти дітей від куріння”, - наголосила Наталія Веселова, народний депутат України.

Законопроект №2820 має на меті запровадити великі графічні попередження про шкоду куріння (65% від площі пачки) і розташувати їх у верхній половині пачки з обох боків, заборонити ароматизовані сигарети, врегулювати електронні сигарети та трав’яні суміші, розкрити склад тютюнових виробів, вилучити рекламу тютюну з Інтернету.

У той же час, законопроект №4030а пропонує заборонити розміщувати сигарети у вітринах магазинів, удосконалити захист українців від тютюнового диму в громадських місцях та запровадити чіткіші механізми контролю за виконанням антитютюнового законодавства.

Ці законодавчі ініціативи повністю відповідають положенням Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, а прийняття законопроекту №2820 є ще й вимогою Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Законопроекти підтримані Міністерством охорони здоров'я, а профільний Комітет ВРУ з питань охорони здоров'я рекомендував їх до розгляду у першому читанні.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти