Прес-конференція в УНІАН з нагоди прем'єри балету «Спляча красуня» П. Чайковського в постановці балетмейстера Раду Поклітару - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН з нагоди прем'єри балету «Спляча красуня» П. Чайковського в постановці балетмейстера Раду Поклітару

(11.05.2018)
У Києві 22 і 23 травня в Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відбудеться прем'єра балету «Спляча красуня» Петра Чайковського в постановці головного балетмейстера академічного театру «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару.

Як розповів на прес-конференції в УНІАН Поклітару, вистава створена за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, до розробки сценографії для вистави була запрошена художник зі Швейцарії Маріанн Холленштайн. Художником з костюмів став Дмитро Курята, який вже тривалий час співпрацює з «Київ Модерн-балетом».

«Коли я почав придумувати свою «Сплячу красуню», я розумів, що це не буде класична версія, це буде нове прочитання. Сучасний режисер, сучасний хореограф - він, насамперед, не є ілюстратором, а є інтерпретатором, тому вийшла своя авторська версія», - зазначив Поклітару.

За його словами, натхненням для нього став твір неаполітанського казкаря Джамбаттіста Базіле «Казка казок», в якому одним з трьох сюжетів був сюжет про сплячу красуню. «Казка Базіле була основою для моєї творчої фантазії, хоча я відійшов від неї досить далеко», - зазначив Поклітару.

Спільне з класичним балетом, за його словами, буде те, що «пантеон дійових осіб практично весь зберіг свої імена».

«Так само, як у першоджерелі, у нас дія відбувається при дворі короля Флорестана XIV, у нас буде спляча красуня - принцеса Аврора, принц Дезіре, який пробудив її від сну. І у нас буде Фея Карабос. Але я виявив, що королева - мати Аврори - не має імені, і тому я взяв на себе сміливість назвати безіменного персонажа - королева Клемансо», - розповів Поклітару.

Він додав, що у виставі також будуть вигадані для цієї версії балету персонажі, міфічні істоти - Козлотури, Крабораки, Рибосерени, Октопуси, Фенікси тощо. На прес-конференції були представлені створені художником по костюмах Курятою фантазійні маски з костюмів цих персонажів.

Курята, у свою чергу, розповів про постійну співпрацю зі швейцарською художницею Холленштайн під час створення костюмів для вистави. «Маріанн створювала сценографію, я створював костюми, але на етапі розробки концепції і образів були приїзди Маріанн до Києва і ми з нею все узгоджували, показували один одному свої ескізи. Було дуже приємно з нею працювати», - підкреслив Курята.

Поклітару повідомив, що після прем'єри в Києві заплановано гастрольний тур. Зокрема, спектакль покажуть у Херсоні, Миколаєві, Одесі. Також нову версію «Сплячої красуні» покажуть у Швейцарії.

Він звернув увагу, що 22 травня на спектакль квитки не продаються, вхід буде лише за запрошеннями. А 23 травня потрапити на балет можна буде за придбаними квитками.

Також Поклітару повідомив, що «Сплячу красуню» у столиці покажуть 26 червня в Жовтневому палаці.

Він розповів, що спектакль двохактний, по 45 хвилин кожний акт.

У балеті грають актори театру «Київ Модерн-балет». Головні партії на прем'єрі виконають Олена Салтикова (принцеса Аврора) і Артем Шошин (принц Дезіре).
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти