Всеукраїнський забіг «Україна без тютюну» у Києві - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Всеукраїнський забіг «Україна без тютюну» у Києві

(19.05.2018)
19 травня у Києві, Львові, Тернополі, Одесі та Івано-Франківську відбудеться забіг «Україна без тютюну», присвячений Всесвітньому дню без тютюну, який щороку відзначається 31 травня. Учасники забігу закликали українців до здорового способу життя, а також звернулись до народних депутатів України з проханням підтримати антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, що допоможуть вберегти дітей від нікотинової залежності. Організаторами забігу виступили громадська організація “Життя” та ініціатива Runday.

Цьогорічною темою Всесвітнього дня без тютюну є боротьба з серцево-судинними захворюваннями. Куріння та малорухливий спосіб життя є одними із основних ворогів нашого серця.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я , вживання тютюну є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин.

Від серцево-судинних захворювань у світі помирає більше людей, ніж від будь-якої іншої причини, а вживання тютюну й вплив вторинного тютюнового диму призводить приблизно до 12% всіх випадків смерті від хвороб серця. Вживання тютюну є другою після високого кров'яного тиску причиною серцево-судинних захворювань.
Щорічно глобальна тютюнова епідемія забирає з життя понад 7 мільйонів осіб, з яких близько 900 000 не є курцями і вмирають через хвороби, які викликані вторинним тютюновим димом.
В Україні ж від куріння помирає 85 тисяч осіб щороку. Але важливо усвідомлювати, що всі ці смерті можна попередити, якщо припини вживати тютюн.

“Щоб зменшити поширеність куріння в Україні необхідно на законодавчому рівні робити тютюнові вироби недоступними та непривабливими. Це дозволить зберегти тисячі життів та зменшити медичні витрати. Так, в Україні 67% смертей пов’язані із серцево-судинними захворюваннями. Саме куріння є однією із ключових причин таких людських втрат. Тому ми звертаємось до Верховної Ради з проханням прийняти антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а. Ми за здорову та успішну державу! Курінню тут не місце!” – наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

Законопроекти №2820 та №4030а пропонують звільнити Україну від сигарет з ароматизаторами, продажу електронних сигарет дітям, реклами сигарет у торгових вітринах, привабливих пачок сигарет, куріння в громадських місцях.

Під час забігу в Києві працювала локація "КИДАЙ КУРИТИ", де можна було отримати індивідуальні консультації від фахівців, виміряти рівень чадного газу в легенях за допомогою спеціального приладу та отримати інформаційні матеріали.

За даними Міністерства охорони здоров’я , протягом 2-х років після відмови від тютюну значно зменшується ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця. В Україні діє професійний сервіс із відмови від куріння. Безкоштовну і конфіденційну консультацію можна отримати на гарячій лінії «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60 або на сайті: www.stopsmoking.org.ua
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти