Брифінг з нагоди Всесвітнього дня без тютюну у Києві - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Брифінг з нагоди Всесвітнього дня без тютюну у Києві

(31.05.2018)
31 травня об 11:00 з нагоди Всесвітнього дня без тютюну відбувся брифінг на оглядовому майданчику біля Маріїнського палацу, де представники Центру громадського здоров’я МОЗ України та ГО “Життя” розповіли про загрозу куріння для здоров’я українців, а також представили ефективні інструменти зменшення поширеності куріння. Учасники наголосили на прийнятті антитютюнових законопроектів №2820 і №4030а та розвитку сервісу із відмови від куріння.

Цьогорічною темою Всесвітнього дня без тютюну є боротьба з серцево-судинними захворюваннями, що проходить під гаслом «Тютюн розбиває серця». Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Щороку в Україні від хвороб, спричинених курінням помирає 85 тисяч осіб, а за даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія забирає з життя понад 7 мільйонів осіб у світі, з яких близько 900 000 не є курцями і вмирають через хвороби, які викликані вторинним тютюновим димом.

“Куріння – це не просто звичка, це залежність. І ставитися до неї треба вкрай серйозно. В Україні щоденними курцями є 35,9% чоловіків та 7,0% жінок. Загалом щоденно курить 7,2 млн дорослих українців. Від куріння страждають не лише самі курці, а і всі, хто їх оточує, адже тютюновий дим – так зване вторинне чи пасивне куріння – так само небезпечне як для тих, хто його вдихає, так і для курців. Із півмільйона щорічних смертей від серцево-судинних захворювань, 12% (понад 50 тисяч) – є прямим наслідком вживання тютюну. Але цим смертям можна запобігти та зберегти людям життя. Центр громадського здоров’я МОЗ України підтримує усі ініціативи, що сприятимуть здоровому способу життя та спонукатимуть людей не починати курити. Такі ініціативи є запорукою не лише здоров’я, а й фінансово вигідні для держави: за даними ВООЗ, кожен долар, що витрачається на профілактику тютюнопаління сьогодні, дозволить заощадити 7,5 долара вже до 2030 року”, - розповів Володимир Курпіта, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Досвід України підтверджує, що законодавчі обмеження є дієвими механізмами боротьби з тютюном. Так, завдяки забороні реклами сигарет, звільненню громадських місць від куріння, запровадженню на пачках сигарет попереджень про небезпеку куріння та збільшенню вартості тютюну, поширеність куріння в Україні зменшилась на 20% з 2010 до 2017 року. Проте досі 23,0% дорослих українців та 13,5% підлітків 13-15 років вживають тютюнові вироби.

“Останні законодавчі зміни, які стосувались нецінових механізмів боротьби з тютюном, були реалізовані ще в 2012 році. За цей час тютюнова індустрія створила нові виклики та загрози для громадського здоров’я. Наприклад, широкої популярності набули електронні сигарети, які жодним чином не регулюються і доступні для продажу навіть дітям. Тому ми закликаємо народних депутатів прийняти антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, щоб захистити дітей від приманок тютюновиків”,- розповіла Лілія Олефір, виконавчий директор ГО “Життя”.
Уже понад три роки у Верховній раді не приймають антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, що покликані захистити українців, зокрема молодь та дітей, від згубного впливу тютюну. Так, законопроект №2820, відповідно до Директиви 2014/40/ЄС, пропонує заборонити використання ароматизаторів у сигаретах, збільшити графічні попередження про шкоду куріння (страшні картинки) на пачках сигарет та друкувати їх з обох боків пачки, зобов’язати виробників тютюнових виробів звітуватись про склад продукції та її вплив на здоров’я людини, заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім та встановити чіткі вимоги до вмісту й маркування цих пристроїв та рідин з нікотином, а також заборонити рекламу тютюну в Інтернеті. Законопроект №4030а значно обмежує тютюновий маркетинг - забороняє розміщувати сигарети на відкритих вітринах магазинів, покращує умови для захисту людей від тютюнового диму в громадських місцях.
Законопроекти №2820 та №4030а отримали схвальну оцінку від Офісу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства охорони здоров'я, Всесвітньої організації охорони здоров'я, Світового банку, коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» та Реанімаційного пакету реформ.

“Задля збереження здоров’я українців варто також надавати фахову допомогу курцям щодо відмови від куріння. Саме тому в Україні діє професійний сервіс із відмови від куріння. Безкоштовну і конфіденційну консультацію можна отримати на гарячій лінії «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60 або на сайті: www.stopsmoking.org.ua. Кинути курити – це дуже правильне рішення, адже протягом 2-х років після відмови від тютюну значно зменшується ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця”, - зазначив Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти