Акція із закликом підтримати внесення у порядок денний ВРУ антитютюнових законопроектів №2820 та №4030а - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Акція із закликом підтримати внесення у порядок денний ВРУ антитютюнових законопроектів №2820 та №4030а

(04.06.2018)
Чому парламент не зважає на 85 тисяч смертей від тютюну?

4 червня 2018 року під Верховною Радою України відбулась акція народних депутатів, Київського міського центру громадського здоров’я, коаліції “За вільну від тютюнового диму Україну” та Реанімаційного Пакету Реформ. Активісти звернулися до Голови ВРУ Андрія Парубія та голів парламентських фракцій з вимогою внести у порядок денний наступного пленарного тижня законопроекти №2820 та №4030а.

31 травня відбувся Всесвітній день без тютюну, проте депутати так і не знайшли час розглянути антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, які допомогли б врятувати дітей від нікотинової залежності та попередити ті 85 тисяч смертей в Україні, які спричиняє тютюнокуріння.

Громадськість, лікарі та народні депутати провели вже п’ять акцій з вимогою виконати зобов’язання України відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, які сприятимуть зменшенню поширеності куріння в Україні.

У разі прийняття змін, запропонованих законопроектом №2820, в Україні заборонять сигарети з ароматизаторами, із обох сторін пачки сигарет на 65% її поверхні будуть великі фото хвороб, електронні сигарети заборонять продавати дітям, індустрію зобов’яжуть звітуватись про вміст тютюнових виробів, вилучать рекламу тютюну з Інтернету. Ці норми відповідають положенням європейської Директиви 2014/40/ЄС з контролю над тютюном.

Останні антитютюнові закони були прийняті в Україні ще в 2012 році. За цей час тютюнова індустрія навчилась користуватися деякими прогалинами в чинному законодавстві. Так, попри заборону реклами тютюну, точки продажу використовують як майданчики для стимулювання продажу сигарет, оформлюючи вітрини із використанням підсвітки, спеціальних викладок та яскравих кольорів.

Саме тому, щоб удосконалити ці норми та посилити захист українців від тютюнового диму, зареєстрували законопроект №4030а. У цьому документі пропонується заборонити відкрите розміщення тютюнових виробів у вітринах магазинів, збільшити штрафи за куріння в громадських місцях до 340 грн, зробити офіси, гуртожитки, готелі та вокзали повністю вільними від тютюнового диму.

“Керівництво Верховної Ради вкотре проігнорувало вимоги громадськості та звернення народних депутатів, авторів антитютюнових законопроектів №2820 і 4030а щодо розгляду цих проектів закону у першому читанні. Така позиція очільників парламенту свідчить про відсутність державницької позиції щодо захисту пріоритетів громадського здоров’я над комерційними інтересами транснаціональних тютюнових корпорацій”, - розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

Учасники акції закликали керівництво Верховної Ради серйозно поставитись до боротьби з тютюновою епідемією, яка призводить до 85 тисяч передчасних смертей в Україні, й прийняти антитютюнові законопроекти.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти