Прес-конференція в УНІАН "Презентація проекту Жінки в політиці Україна-ЄС" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН "Презентація проекту Жінки в політиці Україна-ЄС"

(21.08.2018)
У Києві відбулась презентація проекту «Жінки в політиці Україна-ЄС», метою якого є збільшення кількості жінок в українській політиці за допомогою запозичення європейського досвіду і прискорення інтеграції України у Європейський Союз через жіночий рух. Проект було представлено на прес-конференції в УНІАН.

«Метою проекту є збільшення кількості жінок в українській політиці за допомогою європейського досвіду і прискорення інтеграції України в ЄС через жіночий рух», - пояснила громадська активістка, керівник жіночого клубу позитиву «Дівчата» (м.Київ) Ірина Головатенко.

Вона зауважила, що в Україні наразі такий час, коли жіноче лідерство «на підйомі», й українські жінки все активніше займаються громадською діяльністю та стають лідерами суспільної думки.

«Цей процес пов’язаний, в першу чергу, з тим, що зміни в Україні відбуваються не так швидко, як цього вимагає суспільство. І жінки своєю активністю підтверджують готовність брати на себе відповідальність, декларують свою готовність займатися діяльністю та обіймати посади, які традиційно вважалися чоловічими», - сказала Головатенко.

Крім того, вона зазначила, що гендерні квоти заохочують жінок активніше брати участь у політичному житті України.

«Місія команди лідерів жіночої думки в ЄС та Україні - надати підтримку та допомогу якомога більшій кількості українських активісток, познайомити їх з європейками і, об’єднавши зусилля, просувати справжні реформи та змінювати Україну на краще», - зазначила громадська активістка.

Своєю чергою ініціатор проекту «Жінки в політиці Україна-ЄС» Марта Барандій розповіла, що вважає за необхідне допомагати жінкам брати на себе відповідальність в управлінні, в тому числі, і в політиці.

«У Брюсселі жінки-політики схвально поставилися до цього проекту. До нас долучилася Ребекка Гармс, яка стала почесним головою нетворку, долучилася Аманда Пол, політичний експерт, інші жінки Європарламенту», - сказала вона.

За словами Барандій, цей проект «вибухнув» і набирає шаленої швидкості. В рамках проекту, повідомила вона, планується проведення різноманітних конференцій, інтерв’ю, а також має бути започаткована менторингова програма для жінок, які хочуть йти в політику.

«Плануємо візити жінок-політиків в українські школи. Це будуть політики як європейські, так і українські», - додала ініціатор проекту.

Крім того, вона зауважила, що інструментом комунікації між європейськими та українськими жінками-політиками є журнал Business Women та однойменний форум.

Співініціатор проекту «Жінки в політиці Україна-ЄС» Ганна Крисюк пояснила, що журнал Business Women поширюється у 25 країнах світу, і щорічно у квітні під егідою видання організують міжнародний форум з аудиторію у 1-2 тисячі жінок, які діляться досвідом діяльності у соціальній, культурній, освітній, економічній, політичній та бізнесовій сферах.

Говорячи про проект «Жінки в політиці Україна-ЄС», Крисюк, зокрема, зазначила, що він дає змогу просто та масштабно ознайомитися з європейською політикою і перейняти досвід європейських політиків.

Крім того, менеджер проекту «Жінки в політиці Україна-ЄС» Аліна Ничик зазначила, що, живучи в ЄС, вона помічає різницю в можливостях та правах жінок у різних країнах спільноти та в Україні.

«Кожного разу, коли я приїжджаю до України, мені дуже прикро бачити деякі обмеження, які ще тут існують. І завжди дуже хотілося це змінити, і перейняти досвід, який пройшли європейські країни, щоб це імплементувати в Україні», - сказала вона.

Ничик висловила думку, що збільшення кількості жінок в українській політиці допоможе інтеграції України в ЄС.

«Україна знаходиться на 145-му місці серед 193 країн у світі за показником участі жінок в національних парламентах», - зауважила вона.

За словами Ничик, до проекту вже долучилися депутати Європарламенту, Верховної Ради України, місцеві депутати, громадські активісти та науковці, а також низка організацій.

«Ми ще на початковому етапі… Наступний наш підпроект – конференція у Верховній Раді цієї осені із залученням депутатів Європейського парламенту, українського парламенту, інших наших членів. І теж це буде початком нашої менторингової програми», - повідомила менеджер проекту.

Водночас голова «Фонду родини Богдана Гаврилишина» Олена Бекреньова відзначила вагомість ініціатив, які допомагають українським жінками бути впевненішими у собі.

«Активних професійних жінок, які втілюють зміни на місцях, стає все більше і більше. Тому їм потрібно допомагати вірити в себе і надавати їм підтримку як на державному рівні, так і завдяки таким українсько-європейським ініціативам», - зазначила вона.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти