Прес-конференція в УНІАН: "Гібридний вплив Росії на виборах президента України" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: "Гібридний вплив Росії на виборах президента України"

(05.11.2018)
Головною метою російської пропаганди в Україні політичні експерти називають хаотизацію виборів

Виходом з-під впливу Росії політологи вважають ухвалення закону про антиукраїнську діяльність та закриття певних телеканалів.

До такого висновку вони прийшли під час прес-конференції в УНІАН на тему «Гібридний вплив Росії на вибори президента України».

“Раніше пропаганда боялася сумніву, а сьогодні вона діє через сумнів і змушує населення сумніватись в усьому. Тому інформаційний вплив на вибори в Україні, безперечно, буде”, - зазначив голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій "Єдиний координаційний центр" Олег Саакян.

На його думку, щоб мінімізувати вплив Росії, політичні експерти мають створити максимально некомфортний для маніпуляцій дискурс.

“Перед нами постала ситуація, коли шанси на те, щоб якісно змінити процес виборів, залишилися в минулому. Крім того, політологи не можуть впливати на виборчий процес, але можуть формувати дискурс. Ми маємо зробити його максимально некомфортним для маніпуляцій”, - наголосив політолог.

Крім того, Саакян переконаний, що на офіційному старті виборчої кампанії кандидати в президенти мають ввести мораторій на певні теми, яких не можна торкатись.

“Головним завданням Росії буде хаотизація виборів. Для неї не стільки важливо, хто переможе, скільки зіштовхнути всіх кандидатів між собою”, - додав політолог.

Думку Саакяна підтримує і політтехнолог Олексій Голобуцький. За його словами, Росія намагатиметься зробити все можливе, щоб наступного президента визнали найменш легітимним з усіх попередніх.

“Зараз Росія працює трохи в іншому електоральному полі - без Донбасу та Криму. Тому мені здається, що вона ставить для себе завдання - хаотизацію політичного процесу. Я думаю, що вони роблять все можливе, щоб наступний президент, хто б ним не став, був найменш легітимний з усіх попередніх. А потім Росія швидко перейде до парламентських виборів, де є дуже багато варіантів впливу", - зазначив експерт.

Голобуцький вважає, що Росія здійснює великий вплив на українське населення через телебачення та “своїх” політологів і спікерів на українських каналах.

“У них є велика кількість україномовних політиків та спікерів, які працюють на умовні проросійські сили та виступають на українському телебаченні. А основна маса людей, яка піде голосувати, це пенсіонери та люди передпенсійного віку, які отримують інформацію з телевізора”, - підкреслив він.

Виходом з такої ситуації Голобуцький вважає закон про антиукраїнську діяльність.

“Тут нам допоможе ухвалення закону про антиукраїнську діяльність. Адже ми маємо зробити все, щоб російський контент не можна було комфортно отримувати в Україні”, - додав експерт.

Директор Центру суспільно-інформаційних технологій “Форум” Валерій Димов погоджується із Голобуцьким і вважає, що ухвалення закону про антиукраїнську діяльність та закриття певних телеканалів сприятиме боротьбі з російською пропагандою.

"Лише після деокупації українського інформаційного простору держава зможе повернути собі окуповані території Донбасу та Криму. Наразі ми маємо достатньо інструментів, щоб заборонити певні канали”, - додав він.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти