У Міжнародний день відмови від куріння школярі закликали народних депутатів захисти дітей від тютюну - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

У Міжнародний день відмови від куріння школярі закликали народних депутатів захисти дітей від тютюну

(15.11.2018)
Сьогодні у Міжнародний день відмови від куріння школярі зустрілися з народними депутатами Остапом Єднаком та Ганною Гопко. Народні депутати та представники громадськості були вражені обізнаністю та активною позицією дітей щодо шкоди від куріння. Школярі представили фото-приклади реклами тютюнових виробів, яку вони спостерігають кожного дня, і закликали депутатів заборонити виставляти сигарети на вітринах та яскраво їх оформлювати.

Також підлітки розповіли, що їх однолітки без будь-яких перешкод можуть купити електронні сигарети та нікотинові наповнювачі для них (як в магазинах, так і онлайн ) і наголосили на важливості державного регулювання цих небезпечних товарів.

Цей день є нагадуванням про міжнародні зобов’язання, які Україна взяла на себе, ратифікувавши Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Виконання конвенції є запорукою захисту здоров`я дітей в Україні.

Причинами початку куріння у дитячому віці є маркетингові технології тютюнової індустрії, які застосовують до дітей. Тютюнова промисловість протягом багатьох десятиліть спрямовувала свої рекламні, промоційні та спонсорські програми на дітей та молодь. Це робиться для залучення нових курців, щоб замінити тих, хто кинув або помер від хвороб, спричинених курінням. Для захисту дітей від тютюну важливо заборонити всю рекламу тютюну, просування, спонсорство та вживати заходів для денормалізації куріння як явища.

Керівні принципи втілення Статті 13 Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну стверджують: у пунктах продажу потрібно заборонити будь-яке зображення і видимість тютюнових виробів. Україна, як підписант цієї конвенції, взяла на себе зобов’язання імплементувати її положення в інтересах захисту громадського здоров’я.

Дослідження ВООЗ свідчать, що 63% дітей віком від 13 до 15 років в Україні помічають рекламу тютюну або ж стимулювання продажів тютюнових виробів у місцях продажу (магазинах, супермаркетах і кіосках). Діти і підлітки, які бачать яскраві вітрини з красивим дизайном сигаретних пачок, наражаються на більший ризик почати курити (на 64%).

Міжнародний день відмови від куріння є чудовою нагодою для Верховної Ради України VIII скликання розглянути законодавчі ініціативи, які захистять здоров’я дітей.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти