Нагородження народних обранців антипремією «Золота коса» за лобіювання інтересів тютюнової індустрії - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Нагородження народних обранців антипремією «Золота коса» за лобіювання інтересів тютюнової індустрії

(07.06.2019)
7 червня відбулась церемонія нагородження народних обранців антипремією «Золота коса» за лобіювання інтересів тютюнової індустрії. Це був четвертий антирейтинг, востаннє премію вручали у 2013 році. «Золотою косою» 2019 нагородили за «досягнення» у тютюновому лобізмі впродовж роботи восьмого скликання ВР України.

Подія відбулась у форматі перформансу: червоним хідником крокувала смерть і під музику підносила коси до портретів переможців. А експерти з контролю над тютюном та боротьби з корупцією оголошували про «заслуги» тютюнових лобістів.

Отже, за оцінками експертів «Золоту» косу отримала Ніна Южаніна, народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, «Срібна» коса дісталась народному депутату Михайлу Кобцеву, а «Бронзова» - нардепу Геннадію Кривошеї. «Золоте гальмо» вручили прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.
«Чому Коса? З одного боку, просуваючи інтереси тютюнової індустрії, політик "косить" гроші, з іншого боку – життя громадян. В Україні курить понад 7 мільйонів осіб, щороку помирає 85 тисяч від захворювань, спричинених курінням, українська економіка втрачає 12,5 млрд доларів через витрати на лікування та втрату працездатності від пов’язаних із курінням хвороб. Тому тютюн – ворог державним інтересам. Вигоду він приносить лише корпораціям, які наживаються на здоров’ї громадян. Тому індустрія через свої групи впливу та агентів при владі протистоїть будь-яким заходам зі зменшення рівня поширеності куріння. Тютюновий лобізм є однією із головних причин, чому Верховна Рада восьмого скликання так і не спромоглась прийняти жодного антитютюнового законопроекту», - пояснила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

Ніна Южаніна – найяскравіше серед усіх депутатів просувала інтереси тютюнової індустрії. Саме голова податкового комітету доклала максимум зусиль, щоб парламент так і не прийняв антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, які повністю відповідають міжнародним стандартам захисту від тютюну та підтримані МОЗ і ВООЗ. Під час розгляду законопроекту №4030а у першому читанні Ніна Петрівна відкрито виступила проти цього законопроекту, який мав на меті захистити дітей від реклами сигарет у магазинах та розширити перелік громадських місць, вільних від тютюну. Також Н. Южаніна прославилась тим, що постійно відстоювала нижчі ставки акцизів на тютюн. Хоча саме високі акцизи є запорукою збільшення надходжень до бюджету та зменшення споживання тютюну.

Михайло Кобцев – ще один представник податкового комітету, який не лише протидіяв посиленню антитютюнового законодавства, але й має прямі сімейні зв’язки з представниками тютюнового бізнесу. Донька, Євгенія Кобцева, працювала у тютюновій компанії ТОВ "ФІЛІП МОРРІС СЕЙЛЗ ЕНД ДИСТРИБ'ЮШН". Нардеп Кобцев також виявляв інтерес до технічного завдання представника від України на черговій конференції сторін Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби проти тютюну, ймовірно намагаючись нав’язати меседжі тютюнової індустрії.

Геннадій Кривошея – влаштував законодавчий спам в сфері контролю над тютюном (є співавтором законопроектів № 2430-1 № 2430-д, № 4507, № 8337, № 3788, № 9073-1), щоб відволікти від прийняття дійсно ефективних норм. Жоден із законопроектів не розглянуто навіть у першому читанні. А законопроект №4507 взагалі пропонував дозволити курити електронні сигарети у закладах ресторанного господарства.
Володимир Гройсман «Золоте гальмо» отримав зокрема за те, що Кабінет Міністрів затвердив проект мирової угоди між "Філіп Морріс" та Україною, що передбачає скасування Державною фіскальною службою (ДФС) податкових повідомлень-рішень на загальну суму 635,3 млн гривень.

«Україна як сторона Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну зобов’язалась захищати політику охорони здоров’я, зокрема контролю над тютюном, від будь-якого втручання з боку тютюнової індустрії. Проте ця норма не завжди виконується. Тому ми моніторимо і аналізуємо дії політиків, які працюють в інтересах тютюнових компаній. Сподіваємось, що оприлюднення таких фактів відіб’є бажання у політиків зв’язуватися із тютюновиками. Бо «тютюновий лобіст» - це тавро на все життя», - зазначив Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

Довідково
Номінантами на антипремію «Золота коса» були: Козак Тарас, Козаченко Леонід, Козловський Григорій, Кобцев Михайло, Кривошея Геннадій, Кришин Олег, Курячий Максим, Масоріна Олена, Насіров Роман, Южаніна Ніна, Юринець Оксана. Кандидати на отримання «Золотого гальма»: Гройсман Володимир, Луценко Юрій, Ляпіна Ксенія, Нефьодов Максим.

Посилання на інфографіку із фактами, що свідчать про діяльність на користь тютюнової індустрії: http://bit.ly/316ouMK

Журі антипремії:
• Марія Землянська, журналіст бюро журналістських розслідувань «Свідомо»;
• Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»;
• Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя»;
• Максим Савчук, журналіст-розслідувач програми “Схеми” “Радіо Свобода”;
• Віталій Шабунін, голова громадської організації "Центр протидії корупції;
• Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Співорганізатори: Центр громадянського представництва «Життя», Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», ГО «Антикорупційний штаб».
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти