Круглий стіл «Забезпечення сталого розвитку України шляхом зменшення факторів ризику виникнення серцево-судинних захворювань» у Києві - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Круглий стіл «Забезпечення сталого розвитку України шляхом зменшення факторів ризику виникнення серцево-судинних захворювань» у Києві

(26.09.2019)
Всесвітній день серця – 80% смертей від хвороб серця можна уникнути
26 вересня відбувся круглий стіл «Забезпечення сталого розвитку України шляхом зменшення факторів ризику виникнення серцево-судинних захворювань», присвячений Всесвітньому дню серця. Захід організували Національна академія медичних наук України спільно з Центром громадянського представництва «Життя».
Під час круглого столу учасники розказали про основні фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інструменти зменшення смертності від хвороб серця в Україні.
Всесвітній день серця святкують з 2000 року з ініціативи Всесвітньої федерації серця. Цей день слугує глобальною платформою для об’єднання однодумців та підвищення обізнаності людей про профілактику серцево-судинних захворювань.
Щорічно від серцево-судинних захворювань помирає майже 18 мільйонів осіб у світі. В Україні дві третини випадків смерті спричинені цими захворюваннями. Щороку в Україні через серцево-судинні хвороби гине пів мільйона людей.
«Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті та втрати працездатності у світі. Вони провокують третину всіх смертей на планеті і половину всіх смертей, спричинених неінфекційними захворюваннями. Проте змінивши наші звички, ми можемо зменшити ризик виникнення серцевих захворювань та інсульту, а також покращити якість нашого життя і стати хорошим прикладом для наступних поколінь», - наголосив Віталій Цимбалюк, президент Національної академії медичних наук України.
У Всесвітній день серця експерти наголошують, що спільними зусиллями можна зменшити тягар і передчасну смерть від серцево-судинних захворювань, допомагати людям жити довше в сприятливих умовах для здоров’я серця.
80% передчасних смертей від серцево-судинних захворювань можна було б уникнути, якщо контролювати чотири основні фактори ризику: вживання тютюну та алкоголю, харчування, фізична активність.
Високий рівень захворюваності на серцево-судинні хвороби є тягарем для економіки держав та сприяє бідності, особливо в країнах із низьким та середнім рівнем доходів, через великі витрати на лікування.
«Із пів мільйона щорічних смертей від серцево-судинних захворювань в Україні, 12% (понад 50 тисяч) – є прямим наслідком вживання тютюну. Новий парламент має прийняти законодавчі ініціативи, щоб зменшити поширеність куріння в Україні, особливо серед дітей. Необхідно продовжувати підвищувати податки на сигарети, заборонити продаж електронних сигарет неповнолітнім, прибрати сигаретні викладки із вітрин магазинів, запровадити небрендовані пачки сигарет із великими зображеннями хвороб, спричинених курінням»,- розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Люди повинні піклуватись про здоров’я свого серця та своїх сімей. Уряди та міністерства охорони здоров'я мають розуміти масштаб проблеми та інвестувати в спостереження та моніторинг серцево-судинних захворювань.

На державному рівні також повинні впроваджувати заходи для зменшення серцево-судинних захворювань на загальнонаціональному рівні:
• впроваджувати комплексну політику з боротьби проти тютюну;
• запровадити податки для зменшення споживання продуктів з високим вмістом трансжирів, цукру та солі;
• облаштувати пішохідні та велодоріжки для підвищення фізичної активності;
• впроваджувати стратегії для зменшення вживання алкоголю;
• запровадити здорове шкільне харчування для дітей.

Такі прості речі, як 30 хвилин фізичної активності на день, відмова від куріння та алкоголю, правильне і збалансоване харчування допомагають запобігти захворюванням серця та інсульту.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти