Пресконференція в УНІАН на тему: «Цукровий діабет та сучасні методи діагностики» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Пресконференція в УНІАН на тему: «Цукровий діабет та сучасні методи діагностики»

(25.06.2020)
55 медичних закладів у різних регіонах України отримали нові сучасні системи професійного моніторингу рівня цукру в крові.

Про це генеральний директор компанії «Ново Нордіск Україна», яка закупила обладнання для медзакладів, Владислав Мороз повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що данська компанія Novo Nordisk вже майже 100 років займається лікуванням цукрового діабету у багатьох країнах світу і стежить за появою нових методів його діагностики та лікування. Наразі було реалізовано благодійний проект, у рамках якого для 55 лікувальних закладів закупили спеціальне обладнання для постійного моніторингу глюкози в крові. Обладнання, зокрема, отримали клініки у Києві, Львові, Дніпрі, в інших обласних центрах, деякі районні лікарні. Також проведено навчання лікарів, які працюють з новим обладнанням.

«В усіх ключових областях і навіть деяких невеличких лікарнях тепер є таке обладнання. Сучасним показником контролю якості лікування діабету є такий показник як timerange – тобто той час, який людина з діабетом має цукор в крові в межах певного діапазону і встановлений для пацієнта з цукровим діабетом. Якщо він знаходиться протягом доби тривалий час в контролі, то є контроль цукрового діабету, і фактично це значно зменшує всі можливі ускладнення перебігу цукрового діабету як короткочасні, так і тривалі», - пояснив Мороз.
За його словами, в Україні, за різними даними, проживає близько 3,5 млн людей із діабетом, однак знають про свій діагноз лише 1,2 млн. Своєю чергою неправильне або невчасне лікування захворювання призводить до розвитку серйозних ускладнень, але за допомогою сучасних методів лікування та діагностики їх можна уникнути. Зокрема, можна здійснювати добовий моніторинг глюкози в крові за допомогою обладнання, яке дозволяє точно контролювати рівень цукру в крові та вчасно реагувати на відхилення, коригувати лікування цукрового діабету.

«Тобто контроль діабету дуже важливий. Я сподіваюсь, що це обладнання допоможе лікарю ефективно скоригувати терапію і досягти такого бажаного контролю цукрового діабету для пацієнтів в Україні», - наголосив Мороз.

Він також звернув увагу, що наразі є інформація, що цукровий діабет значно ускладнює перебіг COVID-19.

«І навіть є такі дані, що в 11 раз підвищується ризик ускладнень і смертності у пацієнта з цукровим діабетом. Людина з контрольованим цукровим діабетом має майже такий самий ризик, як і здорова людина», - підкреслив Мороз.

Своєю чергою експерт з ендокринології, доктор медичних наук, професор, лікар-діабетолог Борис Маньковський зазначив, що придбане компанією «Ново Нордіск Україна» обладнання дозволяє без проколу пальця, як це роблять за допомогою глюкометра, перевіряти рівень глюкози в крові.

«Поява цих систем моніторингу глюкози – це ще один революційний крок вперед, оскільки вони дозволяють отримувати інформацію про рівень глюкози у крові кожні 5 хвилин, не проколюючи пальця, не забираючи кров. По суті, людина, яка носить цю систему, не відчуває абсолютно нічого, але має інформацію про рівень глюкози. Відповідно, це значно розширює можливості контролю», - пояснив він, додавши, що люди, які носять такі системи контролю, мають значно кращий перебіг діабету і значно менші шанси отримати ускладнення внаслідок хвороби.

Доктор медичних наук, лікар-ендокринолог Любов Соколова наголосила, що закуплене обладнання допоможе не лише пацієнтам, а й лікарям, оскільки вони отримають більше інформації про стан хворих і зможуть призначати лікування з огляду на симптоми, які є у конкретного хворого.

«Якщо рівень глюкози в крові у пацієнта з цукровим діабетом відповідає нормі здорової людини, то можна казати, що пацієнт є «компенсованим», і всі ризики, які привносить цукровий діабет як захворювання, - такі ж самі, як і у людини, яка не хворіє цукровим діабетом», - зазначила вона.

Також на прес-конференції позитивні відгуки щодо нових систем моніторингу рівня цукру в крові озвучили лікар-ендокринолог, доктор медичних наук, професор Аліна Урбанович зі Львова та експерт із дитячої ендокринології Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Логвінов.

За інформацією лікарів, обладнання можна використовувати і для моніторингу стану дітей віком від 4-х років, але для молодших – можуть бути некоректні дані.

Щоб пройти моніторинг, громадяни можуть звернутися до своїх лікарів, які направлять у медзаклади, де є нове обладнання.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти