Пресконференція в УНІАН на тему: «Пакунок малюка на сторожі прав дитини або Чим Україна гірша за Фінляндію?» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Пресконференція в УНІАН на тему: «Пакунок малюка на сторожі прав дитини або Чим Україна гірша за Фінляндію?»

(12.08.2020)
Експерти закликають Міністерство соціальної політики переглянути рішення щодо монетизації "Пакета малюка" і повернути одноразову допомогу молодим батькам в натуральній формі у вигляді бебі-боксу.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначила голова громадського об'єднання «Жіночий консорціум України» Оксана Москаленко, монетизація не враховує інтереси всіх груп населення.

"Пакет малюка" вирішує низку проблем - це і якість, і доступність дитячих товарів, і економія часу і матеріальних ресурсів молодих мам, яким не доведеться бігати по магазинах. Скасування "Пакета малюка" перш за все вплине на жителів сільської місцевості, де немає доступу до якісних товарів", - сказала вона.

У свою чергу керівник Всеукраїнського об'єднання обласних організацій роботодавців підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Олександр Соколовський наголосив, що монетизація менш вигідна як державі, так і молодим батькам.

"Монетизація загрожує держбюджету збитками на суму 350 млн грн, оскільки витрати держави на один "Пакет малюка" зростуть до 5000 грн з 3800 грн. Це не будуть "живі гроші" для батьків - вони будуть надходити на спеціальну картку, яку можна буде отоварити в спеціальному магазині. Більше того, за самим скромним підрахунком, вартість предметів з бебі-боксу дорівнює 7000 грн, тобто батьки отримають на 40% менше товарів, купуючи їх самостійно в роздріб", - сказав Соколовський.

Він додав, що наповненням бебі-боксів займаються десятки українських підприємств, а деякі з них працюють виключно для цих цілей, тому скасування натуральної допомоги загрожує закриттям тисяч робочих місць. Крім того, це якісна продукція на 100% українського виробництва.

Директор "Київського інституту гендерних досліджень" Марфа Скорик зазначила, що монетизація може поставити малозабезпечені сім'ї перед складним вибором - витратити гроші на дитину або на щось інше.

"Ідея "Пакета малюка" спочатку була в тому, щоб забезпечити новонародженого всім необхідним у перші місяці життя. Монетизація однозначно вдарить по цій ідеї багатьма способами, включаючи ті варіанти, коли батьки будуть продавати свої картки іншим або витрачати гроші на інші потреби. Якщо немає доступу до транспорту, до магазинів - як вони вирішать вчинити з цими грошима?" - сказала вона

У зв'язку з цим експерти закликають уряд повернути "Пакет малюка" якомога швидше, або принаймні надати молодим батькам можливість вибору між грошима і натуральною допомогою.

29 липня Кабінет міністрів схвалив призначення грошової компенсації в розмірі 5 тис. грн при народженні дитини замість «Пакета малюка».

Урядова ініціатива "Пакет малюка" - це національний проект щодо соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства, який стартував 1 вересня 2018 року. У дитячий набір "Пакет малюка", який видається породіллям, входять понад 60 необхідних товарів, в тому числі пелюшки, підгузки, спеціальний матрац, ковдри тощо.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти