Пресконференція в УНІАН на тему: "Стартував унікальний проект - Національний рейтинг впливовості "Еліта України" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Пресконференція в УНІАН на тему: "Стартував унікальний проект - Національний рейтинг впливовості "Еліта України"

(12.08.2020)
В Україні запустили новий масштабний проект із метою дослідження рейтингу впливовості громадян на регіональному та загальнонаціональному рівні під назвою "Еліта України".

Про це повідомили учасники прес-конференції в УНІАН на тему: "Стартував унікальний проект - Національний рейтинг впливовості "Еліта України".

Як розповіла керівник оргкомітету Національного рейтингу впливовості "Еліта України", голова правління Міжнародного експертного клубу, медіаменеджер Олена Овчинникова, в українському суспільстві терміни "впливовість" і "еліта" сприймаються більше з негативним забарвленням, ніж вони такими є насправді.

"Розуміючи, який в країні існує кадровий голод, брак інформації про професіоналів, який існує брак інформації про те, хто ж, власне, відповідальний за розвиток країни, ми вирішили зробити такий ось масштабний і унікальний для України проект - всеукраїнський національний рейтинг", - сказала Овчинникова.

Як заявила телерадіоведуча, засновниця спортивного медіаресурсу Playpro.media Христина Педь, сучасні лідери мають абсолютну недовіру в суспільстві.

"Сьогодні дуже важливо для українського суспільства знайти тих людей, які по-справжньому розвивають, роблять величезний внесок для розвитку нашої країни, зокрема, мають бездоганну репутацію та є професіоналами в своїх видах діяльності", - сказала Педь.

Оцінювати номінантів будуть 200 експертів.

Педь зазначила, що експерти в сферах політики, бізнесу, влади, громадської діяльності, релігії, культури, спорту, науки та освіти, охорони здоров'я та ЗМІ для оцінювання еліти визначили саме ті категорії, за якими обиратимуться справжні професіонали та лідери. Всього в рейтингу оцінювати номінантів будуть 200 національних і регіональних експертів.

Педь переконана, що негативне забарвлення поняття еліти в українському суспільстві необхідно змінити.

Як підкреслила Овчинникова, проект являє собою двоетапне експертне дослідження, яке почалось 10 серпня й завершиться 5 жовтня.

"Експерти будуть ранжувати за різними категоріями людей, яких можна віднести й назвати елітою нашої країни. Паралельно з цим, на сайті https://elitukraine.com/, на офіційному сайті рейтингу здійснюватиметься народне оцінювання у форматі онлайн-голосування за цих людей" , - повідомила Овчинникова.

За її словами, в рамках першого етапу, з 10 до 31 серпня, регіональні експерти вивчать інформацію про впливовість еліт у кожному конкретному регіоні й сформують попередні списки номінантів. "Усі жителі України мають можливість подати заявку й запропонувати свого кандидата нам для розгляду. Оргкомітет рейтингу розгляне цю заявку і якщо вважатиме за потрібне - додасть до списку тих, кого ми будемо ранжувати", - сказала Овчинникова.

З 1 по 20 вересня відбудеться регіональне оцінювання експертами. У підсумку результати експертної оцінки разом із результатами народного онлайн-голосування будуть опубліковані 21 вересня.

Розроблено критерії для оцінки номінантів.

Як сказала кандидат соціологічних наук, доцент кафедри регіонального управління та публічного адміністрування Одеського регіонального інституту держуправління при президенті України, керівник науково-дослідного соціологічного центру "Пульс", член оргкомітету рейтингу Олена Князєва, експерти оцінюватимуть номінантів, виходячи з досягнень номінантів у їхніх конкретних сферах.

"Ми розробили критерії, які досить врівноважували статусні досягнення та моральні якості номінантів", - сказала Князєва.

За її словами, для оцінки рівня впливовості розроблена 100-бальна вимірювальна шкала, в якій експерти оцінюють значимість і впливовість конкретних осіб, а також 10 критеріїв, на яких грунтуватимуться оцінки експертів. Зокрема, ці критерії включають: суспільне визнання та довіру; посадовий статус, кар'єрне зростання, успіх, особисті досягнення - ресурси (джерела) впливу; компетентність і професіоналізм; розум, інтелект, освіченість, грамотність, інтелігентність; фінансова незалежність; благодійність, меценатство, волонтерство; патріотизм; високі моральні якості (чесність, порядність, прозорість, невикористання свого становища у власних цілях); соціальна відповідальність (служіння людям, суспільству), репутаційна незаплямованість та вміння домагатися поставлених цілей, самостійність у прийнятті рішень.

"За кожним регіоном, областю буде закріплено 20 експертів, і кінцеві результати складатимуться з сумарних оцінок експертів", - додала Князєва.

Овчинникова зазначила, що другий тур рейтингу або всеукраїнське національне оцінювання відбудеться з 21 вересня до 4 жовтня. Експерти та онлайн-користувачі відберуть кращих із загального всеукраїнського списку претендентів, що складається з 300 персон, 240 з яких - десятки лідерів 24 регіональних рейтингів, а 60 - високопосадові персони та державні діячі, які не беруть участі в регіональних голосуваннях.

Своєю чергою, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, член оргкомітету рейтингу Олексій Голобуцький заявив, що існує багато підходів до розуміння еліт і того, кого саме вважати елітою. Приміром, за його словами, існує еліта формальна - влада, великий бізнес; неформальна - різні діячі, співаки, а також існує контреліта.

При цьому Голобуцький не вважає, що в Україні еліта в принципі існує.

"Належність до еліти в західному світі - це не лише прописані правила закону, це традиція... Візьмемо президента Франції Макрона. Почитайте його біографію. У нього рід відомий із XIV століття у Франції... У нас історично перервана спадковість, і у нас з'являється елітарність ситуативна", - сказав Голобуцький.

На його думку, пострадянська еліта в Україні перебуває в стані кризи.

Як сказав політтехнолог, необхідно, щоб елітою були люди із соціальною відповідальністю, бездоганною репутацією, а не ті, які можуть купити кандидатську дисертацію або Maybach.

Завершальним етапом рейтингу стане Національний форум стратегічного розвитку, який пройде в Києві в березні 2021 року. Його учасниками зможуть стати лауреати регіональних і загальнонаціонального рейтингів, а як спікери будуть запрошені лідери міжнародного співтовариства, бізнесмени та вищі державні чиновники України. Передбачувана кількість запрошених - 2000 осіб.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти